Ga naar de inhoud

Psoas de spier van de ziel

Eindelijk van langdurige, chronische pijn, stress en spanning afkomen is ook voor jou mogelijk.

De Psoas is de enige spier die je ruggengraat verbindt met je been en invloed heeft op een heleboel dingen, zoals de pijn onder in je rug.
Het is een soepele, actieve spier.

De spier zit zo diep in je binnenste dat het lastig is deze te onderzoeken.
Een gespannen psoas kan nadelig zijn voor je spijsvertering en voortplantingsorganen en kan voor een aantal andere kwaaltjes zorgen.

Aangezien de psoas invloed heeft op je fight-fly of freeze reactie, kunnen bepaalde technieken de problemen die de spier veroorzaakt, alleen maar verergeren.
De psoas geeft belangrijke berichten door van je centraal zenuwstelsel en is daarom een emotionele spier die de gevoelens reflecteert die je diep in je onderbuik voelt, je intuïtie.

Angst is het enige instinct dat krachtig genoeg is om je hele lichaam te doen laten verstijven.
De psoas, een spier die voor een reflex zorgt en deel uitmaakt van je centraal zenuwstelsel, oefent invloed uit op jouw lichamelijke integriteit en ook op jouw angst.
Als jij, je gevoelens niet erkent, dan kun je terugvallen op deze onaangepaste, fysieke strategie om zo de controle te krijgen over je emoties.

Door expres minder zuurstof binnen te krijgen en je bloedcirculatie te onderbreken, voel en ervaar je minder, waardoor je dus verstijft om zo je gevoelens niet te voelen.
Na verloop van tijd zal je deze strategie om je emoties te onderdrukken normaal vinden en misschien voel je je er zelfs krachtig door.
Je hebt de controle over je gevoelens gekregen, maar wat zijn de gevolgen hiervan?
Als je over je grenzen blijft gaan, jouw psoas onbewust misbruikt, net even dat stapje extra zet, dan je eigenlijk kan, dan raakt je levenskracht uitgeput en belast je je bijnieren te veel.
In de plexus, zitten je bijnieren en je immuunsysteem, geassocieerd met je wilskracht. Je bijnieren zijn gelegen boven je nieren en worden geassocieerd met je levenskracht.
Als je plexus samengetrokken is, zijn niet alleen je spieren gespannen, maar dan wordt ook je energiestroom onderbroken.

Je nieren en bijnieren drijven letterlijk (elk aan één kant) boven je sappige psoas, maar na verloop van tijd zal je psoas niet meer zo soepel zijn als je er misbruik van maakt en hij kan dan zelfs opdrogen. Een ‘gespannen psoas’ is juist vaak een droge psoas. Een ‘zwakke psoas’ is vaak een uitgeputte psoas. Deze heeft ook effect op je nieren. Uitgeputte nieren en bijnieren tasten niet alleen je gezondheid aan, maar ook je creativiteit.

👉 Door inzicht te krijgen in wat er bij jou speelt, kan ook jij afkomen van langdurige pijn, rugpijn, schouderpijnspanning nekpijn migraine onruststress en lichamelijke klachten.

Hoe mooi is dat!

Bron Liz Koch

scott-webb-_AD13bc7y_s-unsplash

Contact